LAMBAKAN DRAMA INDONESIA

Saturday, October 10, 2009

1. Berbuih mulut para pengkarya drama tv dan wartawan hiburan media cetak mengeluh dan memberi komen mengenai kebanjiran serta lambakan drama luar terutamanya dari Indonesia di kaca tv di Malaysia. Tapi keadaan tidak berubah malah bertambah teruk lagi.
.
2. Minggu ini saya agak terkejut apabila melihat drama popular Indonesia JELITA yang dilakunkan oleh penyanyi terkenal Indonesia Agnes Monica diulang tayang oleh TV3. Apa alasan TV3 mengulang tayang drama tersebut tidak pula saya ketahui. Namun TV3 memang terkenal dengan tag linenya "Atas Permintaan Ramai".
.
3. Faktor pengiklanan dan merebut rating mungkin sebab utama TV3 walaupun taq line "Atas Permintaan Ramai" sering digunakan. RTM dan ASTRO juga banyak mendewa-dewakan drama Indonesia. RTM yang sepatutnya paling patriotik juga seolah-olah terikut-ikut dengan rentak merebut rating TV.
.
4. Hakikatnya kebanjiran drama luar tanpa sebarang kawalan, secara langsung telah menutup periuk nasi golongan pengkarya belakang tabir di Malaysia. Pengarah, Penulis Skrip, Krew Produksi, Production Manager adalah antara yang menerima kesan langsungnya. Adakah pengkarya kita terlalu 'sengkek idea' atau rendah tahap profesionalisme hingga kita terdesak mengimport produk dari luar?
.
5. Mengimport produk dari luar bermakna kita juga mengimport 'nilai' mereka untuk dihidangkan dan 'dipasakkan' dalam mind set serta world view khalayak penonton kita. Kisah seorang 'Pak Haji' pulang dari Mekah bermain judi mungkin boleh diterima pada 'nilai' yang dipegang masyarakat Islam di Indonesia tapi ianya 'nilai' yang tidak diterima pada masyarakat Islam di Malaysia.
.
6. PPTV dan SWAM patut bertindak tegas dan perlu 'dilihat' sedang bersungguh-sungguh berbuat sesuatu mengenai isu ini. Jangan sampai esok lusa para penggiat drama tv terpaksa hidup kais pagi makan pagi seperti yang berlaku pada keluarga Allahyarham Ismail Din.

David Teo (dari kanan) dan Farid Kamil menghulurkan sumbangan peribadi mereka kepada balu Ismail Din, Kalsom (dari kiri) & Siti Zubaidah sambil diperhatikan anak-anak mereka.

Comments

No response to “LAMBAKAN DRAMA INDONESIA”
Post a Comment | Post Comments (Atom)